Sous Vide bereiding, gemakkelijk, lekker en vóóral handig

Slankie.eu, de online afvalrace van Marc Overes, Überbourgondiër, kok en Internet-MarketeerMijn allerbelangrijkste partner op het pad naar een gezonder bestaan is de Sous Vide manier van koken. Een manier waarbij je gemakkelijk je eten voorbereid en gekoeld bewaard zonder verlies van smaak, sappigheid, structuur en voedingswaarde. In de professionele keuken gebruikt men daar professionele apparatuur voor, maar voor weinig euris kun je dat thuis ook prima! En je bespaard behoorlijk doordat je weinig derving hebt en groter kunt inkopen als er producten in de actie zijn.

DE GRONDBEGINSELEN VAN HET SOUS VIDE KOKEN

Sous-Vide betekent letterlijk ‘onder vacuüm’, dus Sous-Vide garen is een proces waarbij we etenswaren vacuüm verpakken en dan in een waterbad op een exacte én lage temperatuur worden verwarmd. Gelijkmatiger en gelijdelijk word alles gaar! Of het nou om vlees, groenten, vruchten, eieren, volledige gerechten of toetjes gaat… met Sous-Vide is zo goed als alles mogelijk.

DE UITKOMST VOOR DE PROFESSIONELE KEUKEN

In de restaurantkeuken is deze techniek een enorme uitkomst. De voorbereiding in de daluren, de afwerking snel en gemakkelijk voor het uitgeven met weinig tot geen risico dat het te gaar of niet gaar genoeg is. De apparatuur in de professionele keuken is niet goedkoop, en daarom was het voor de thuiskok tot voor kort niet haalbaar. Maar nu zijn er héél betaalbare apparaten die Sous-Vide koken voor elke keuken bereikbaar maken.

DE RISICO’S VAN EEN NORMALE BEREIDING

Als je niet Sous-Vide werkt loop je een aantal risico’s, denk dan vooral aan gevoelige producten en grotere gezelschappen… kerstdiner’s zijn vaak zo’n ellendig spektakel. Probeer onder stress je mooie stuk vlees maar eens op exact de goede kerntemperatuur te serveren. Even niet opletten en je serveert schoenzolen! Daarbij raak je bij een ‘normale’ bereiding veel vocht, smaak en voedingswaarde kwijt. Dat zijn allemaal redenen om op Sous-Vide over te stappen.

BINNENKORT GA IK DIT HOOFDSTUK FORS UITBREIDEN

Ik vind het leuk om hier wat kennis te delen over Sous-Vide koken! Wil je alvast wat recepten bekijken? Hier is de link naar Anova… een producent van Sous-Vide apparatuur.