PAELLA CALLE DEL ABEDUL

Afvallen met Slankie, de persoonlijke afvalrace van Marc OveresHet stond nog op m’n Bucketlist… Paella maken. Dat had ik dus nog nooit gedaan. Ik vond het er altijd waanzinnig uitzien, maar hier thuis zijn ze niet zo van de schaal- en schelpbeestjes. Dus moest ik een concessie doen, wel kip, chorizo en gamba’s, maar geen mosselen en andere zeevruchten.

WAT GEBRUIK IK

 • 2 Uien in blokjes
 • 2 Paprika’s in blokjes
 • Een paar teentjes knoflook fijn gehakt
 • 1 kilo Arborio rijst
 • 500 gram Gamba’s
 • 1 kilo Kip in blokjes
 • 500 gram Chorizo in blokjes
 • 500 gram Diepvrieserwtjes
 • Een kwart fles droge Witte Wijn
 • 2,5 liter Kippenbouillon
 • Wat Saffraan
 • Olijfolie voor in te bakken
 • Peterselie fijngehakt
 • Partjes Citroen
 • Klontje Boter
 • 1 blikje (400 ml) gezeefde Tomaten

AAN DE SLAG

Allereerst steek ik de briketjes in de fik, die leg ik in de vuurschaal en daarop zet ik de Dutch Oven. Die wordt snel heet en ik gooi er wat olie in. Daarin bak ik eerst de Chorizo. Die haal ik er uit als ze klaar zijn en dan bak ik daar de Gamba’s in. Ook die haal ik er weer uit en de kip komt in de pan. En je raadt het al, zodra die gaar is halen we dat er ook uit. In de kruidige olie bakken we de uitjes, paprika en knoflook. Als die glazig en zijdezacht zijn gaat de rijst erbij, die moet goed de olie op kunnen nemen. Ook de tomatenblokjes uit blik met sap komen nu erbij.

BLIJVEN ROEREN

Ik blijf met een houten lepel roeren zodat de rijst alle olie en vocht opneemt. Als dat het geval is smijt ik er een kwek droge witte Wijn bij… en de Saffraan. En als de wijn is opgenomen gaan we scheutje voor scheutje de kippenbouillon toevoegen. Steeds als die opgenomen is door de rijst voegen we nieuwe toe. Als zo goed als alle bouillon is verwerkt doe ik de Erwtjes, Chorizo en Kip bij de rijst. Even lekker door laten garen en het klontje boter erdoor en dan serveren met ‘on Top’ de Gamba’s en de gehakte Peterselie.

EEN LIEFTALLIG MEDITERRAAN LUCHTJE

Het begint met de walm van ontbrandende briketten…. dan denkt de hele buurt dat er brand is aan de ‘Calle del Abedul aka Berkenstraat’, maar als die pan staat te pruttelen waan je jezelf op een markt in Zuid-Spanje waar zo’n grote Snorremans in een Paellapan staat te harken met in één hand een fors glas Vino… Olé!

Avatar-Marc-Overes Smakelijk!

Eén gedachte over “PAELLA CALLE DEL ABEDUL”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *