Wie is dat eigenlijk… die Marc Overes?

Slankie.eu, de online afvalrace van Marc Overes, Überbourgondiër, kok en Internet-MarketeerMijn naam is dus Marc Overes, ik doe al een leven lang zo een beetje wat ik leuk vind… zonder al teveel ambitie, en niet echt met een duidelijke richting. Een tweetal rode draden zijn er wel, Horeca en Internet. Als kind van een gepassioneerd bakker en een goed kokende moeder ben ik werkelijk ‘Über-Bourgondisch’ opgegroeid. Gastvrijheid, entertainment en de zorg voor de innerlijke mens zijn me met de paplepel ingegeven, en vanaf de opkomst van het internet heb ik me bezig gehouden met design, techniek, content en marketing binnen dit medium.

MAAR IK WEET HET NOG STEEDS NIET.

Ik heb een ervaring van tientallen jaren in de Horeca, als herbergier en kok… en daarlangs ook wel een behoorlijke staat van dienst op de digitale snelweg. SEO, Grafisch Ontwerp, Webdesign, Content Marketing en Strategie… dat zijn allemaal goede bekenden. Maar eigenlijk weet ik nog steeds niet wat ik later wil worden. Ik vind veel dingen leuk, maar ik moet nu erkennen dat mijn lijf me in de steek laat! De sporen van een uitbundig bestaan zijn niet meer te camoufleren. Een hartritmestoornis, reumatische klachten, lichte vorm van diabetes 2… het roer moet nu écht om… en dat valt niet mee. Daarom dit project, ik moet mijn leven op een nieuw pad zien te krijgen. En door jullie toezicht hoop ik dat vol te houden.

NU KOMT ALLES SAMEN.

Door m’n kookkunsten met m’n internet-vaardigheden te combineren… én mijn manier van vertellen te gebruiken hoop ik een interessante site te krijgen waar andere ‘vetklepjes’ ook wat aan kunnen hebben.

EEN WAARSCHUWING.

Ik werd én word altijd strontziek van die goochemerds die je op straat of op een feestje aanspreken om je enthousiast te krijgen voor één of andere shake, dieetpil of ander supplement dat me moet helpen een gezond gewicht te bereiken. Deze Goochemerds konden wel bij Jehova instructie hebben gehad. Gewoon door blijven zagen en op elke zinnige vraag een stupide maar onweerlegbaar antwoord. Laat me a.u.b. met rust, ik ben zelf goochemerd genoeg om de juiste weg te bewandelen en ik ben m’n eigen coach.

HIER GEEN GELIJM EN GELIK!

Ik wil jou absoluut niet vertellen wat je moet doen, ik vertel alleen maar wat ik in mijn strijd tegen overgewicht meegemaakt heb… en nog steeds meemaak. En misschien, héél misschien kun je daar wat mee. En als je vragen hebt, dan wil ik je graag helpen. Mijn grote voordeel is dat ik met ‘lichte’ ingrediënten toch lekkere hap kan bereiden. Dat is het voordeel als je een achtergrond als Kok/Koekenbakker hebt. Dan kun je zelfs in deze ‘versuikerde’ wereld heerlijk eten zonder die koolhydraatbommen nodig te hebben! Let wel, ik ban suiker niet uit… maar ik probeer wel om het gebruik héél erg laag te houden.

EERDERE AFVALRACES

Die waren best succesvol, alleen al het achterwege laten van mijn geliefde glas bier heeft me ooit in een half jaar 28 kilo laten afvallen! Periodes van koolhydraat-arm eten werkten héél goed, en mijn eten was prima. Maar mijn horecabestaan en de directe aanwezigheid van ijskoud bier heeft me steeds weer genekt, ik ben geen vreetzak maar een zuiplap! Nu heb ik besloten om  afstand te nemen van de horeca, daarmee neem ik de grootste bedreiging weg. Ik kies voor een bestaan in de webwereld… Content marketing, strategie en creatie. En daar past dit project prima in! Zo hoop ik meerdere vliegen in één klap naar de kloten te helpen.

DUS OP DEZE SITE

Een combinatie van mijn vaardigheden en kennis. Mijn dagboek, mijn afvalrace… recepten, wat kennis, feitjes en weetjes over de weg naar een wat gezondere levensstijl… en dat wat ik toevallig leuk vind. Zoals gezegd, ik doe het voor mezelf, en ik ben zodanig exhibitionistisch dat ik het met iedere geïnteresseerde deel. En als jij daar wat aan hebt… mooi! En als jullie me helpen… dan is het nog mooier!

GEEN OVERDREVEN VERWACHTINGEN

Ik wil best wat gewicht kwijt, maar ik snap héél goed dat ik voorlopig geen ‘Skinny Jeans’ over m’n beenhammen heen krijg. Ik wil uiteindelijk een  operatieve ingreep als blijkt dat ik op eigen houtje niet ver genoeg kom. Maar dan wel met het maximale resultaat van de eigen inspanning. Ik snap dat ik zaken moet aanpassen. Ik wil een nieuwe balans, een balans waarbij ik gelukkig ben, lekker eet… en waarbij m’n fysieke toestand ook wat vooruitgang boekt. Eens kijken of mij dat lukt… kijk jij maar mee! Misschien lukt het me, en heb jij er ook wat aan.

AAN DE START

Zijn er een aantal waarden die ik vast moet leggen. Een opsomming:

  • Mijn gewicht is nu 152 kilo (Dat was een tijdje geleden nog 161 kilo)
  • Mijn bloeddruk is 110 boven 75
  • Mijn hartritme ligt rond de 65 slagen per minuut
  • En m’n conditie is klooote met 3 O’s

LICHAMELIJKE PROBLEMEN

Ik heb vorig jaar nog een hartritmestoornis gehad, daardoor is mijn conditie behoorlijk slecht. Door mijn programma vol te houden hoop ik uiteindelijk weer alle mankementen weg te kunnen werken. Daarnaast heb ik met regelmaat ontstekingen aan gewrichten, deels door alle medicijnen… deels door de periodes waarin ik teveel gezopen hen. En dan is er nog een lichte vorm van diabetes-2, dat is ook direct aan vreet- en zuipgewoontes op te hangen. Het allerergste is het verval van mobiliteit, ondanks m’n overgewicht ben ik (letterlijk) dansend door het leven gegaan. Ik kon alles met m’n kilo’s, squashen, fietsen, lopen, héél hard werken, dansen… maar dat is in een héél korte tijd verandert. En dat… dat is Kudt met ‘dt’ én een hoofdletter!

NOU IK BEN ER KLAAR VOOR

Het is nu begin juni 2017, en ik heb geen flauw idee hoe lang ik dit ga volhouden… en wat het mij gaat opleveren. Één ding is zeker, het moet gebeuren, en in het beste geval duurt dit project ‘Levenslang’.

*** Naschrift ***

ALWEER EEN STUKJE VERDER

Als ik dit schrijf is het medio maart 2018, en ik ben een 17 kilo kwijt sinds juni 2017. Het was een zware strijd, maar vanaf de eerste stap (eind 2016) zijn er in totaal 26 kilo weg! Mijn maagverkleining (Gastric Bypass) staat voor 12 april 2018 op de planning. Dan wil ik eigenlijk zo rond de 125 kilo wegen. Dat gaat wel lukken. Dan ben ik in totaal zelf een 36 kilo afgevallen. Ik ben er wel trots op!