Koolhydraatarm leven als grondbeginsel

Slankie.eu, de online afvalrace van Marc Overes, Überbourgondiër, kok en Internet-MarketeerVoor mij is er maar één manier van afvallen, een koolhydraatarm dieet. Het grootste euvel daarvan is dat ik het bier moet laten staan. Het grootste voordeel is dat alles wat ik lekker vind sowieso al bij de koolhydraatarme producten hoort. Ik ben nooit een snoeperd geweest, zoetigheid is niets voor mij. Dus met de dingen die ik zelf toch al lekker vind maak ik gerechten waar ik héél vrolijk van word. Alleen is vanaf de start water het enige spoelmiddel, daar is niks mis mee… maar soms… héél soms… dan is daar die enorme behoefte aan ijskoud bier.

KOOLHYDRATEN (SUIKERS) ZIJN ÉCHTE SLUIPMOORDENAARS

De laatste jaren is onomstotelijk aangetoond dat niet vet maar voornamelijk suiker de grootste veroorzaker van obesitas is. En je schrikt ervan hoeveel suiker de voedingsmiddelenindustrie in haar producten stouwt! Veel mensen krijgen bij het ontbijt al meer suikers binnen dan ze voor de hele dag nodig hebben. En het ergste is… ze zitten slim verstopt in producten die wij op het eerste gezicht als érg gezond herkennen!

KOOLHYDRAATARM LEREN LEVEN

Dat is op zichzelf niet zo heel moeilijk, het vergt vooral veel oplettendheid… lees de etiketten, weet wat je wel en niet mag eten. En zoek naar mogelijkheden om dat wat je wel mag zo lekker mogelijk te bereiden. Koolhydraatarm betekent niet dat je geen koolhydraten meer gebruikt. Je hebt ze (in beperkte mate) wel gewoon nodig.

DE BASIS VAN EEN KOOLHYDRAATARM DIEET

Je eet weinig koolhydraten… en die koolhydraten die je wel gebruikt haal je uit verantwoorde bronnen, dan begin je snel na aanvang van je dieet te merken dat je afvalt én je een stuk beter voelt… minder suf en meer springerig!

WAT MAG JE GEWOON LEKKER ETEN

Denk aan rund, lam, kip, gevogelte, vette vis, zeevruchten, eieren, groente (spinazie, boerenkool, ui, tomaat, wortel, courgette, etc.), avocado, volle melk, volle yoghurt, Griekse yoghurt, noten, zaden, olijfolie en kokosolie.

WAT MAG JE WEL, MAAR MET MATE ETEN

Denk aan fruit, havermout, gedroogd fruit, quinoa, bruine rijst, zoete aardappelen, bonen (zwarte, garbanzo, kidney, ogen en navy bonen) en donkere chocolade (75%+ cacao).

WAT KUN JE BETER ACHTERWEGE LATEN

Denk aan suiker, siroop, brood, pasta, rijst, graanproducten, ontbijtgranen, bloem, snoepgoed, koekjes, gebak, ijs, frisdrank, vruchtensappen uit pak, kant-en-klare producten en kunstmatige zoetstoffen.

DE EERSTE DAGEN/WEKEN

Ik heb al eens eerder een koolhydraatarm dieet gevolgd, en dat kan vooral in het begin onprettig zijn. Je lijf moet er aan wennen zijn energie uit andere bronnen te halen in plaats van uit de royale suikerinname die het gewend is. Die overgang gaat bij mij gepaard met vermoeidheid, soms wat misselijk, hoofdpijn… en als het écht doorzet een stinkadem. Dit duurt godzijdank niet erg lang, en hierna zul je snel merken dat je je véél én véél beter begint te voelen. Die suikerverslaving is snel weg, en je lichaam gaat vet verbranden en je valt af.

VOOR MIJ WERKT HET

En ik vind het leuk om jullie te laten zien wat ik met de toegestane voedingsmiddelen kan maken. En misschien kan ik jou daar ook mee helpen.