GAMBA’S PIL PIL

Afvallen met Slankie, de persoonlijke afvalrace van Marc OveresDaar had ik dus écht zin in… Gamba’s! En dan natuurlijk ‘Pil Pil’, die Spaanse, pittige variant. Het enigste wat nu niet mag is brood of patatjes erbij. Liefst heb ik er wat gebakken aardappeltjes bij die je dan lekker in die olie kapot kan drukken… Waanzinnig!

GAMBA’S PIL PIL

Ik koop meestal Gamba’s in de maat 26/30. Dat geeft aan hoeveel er in een pond zitten… dus tussen de 52 en 60 per kilo. Ik neem ze wel met de schaal! Mensen vragen wel eens voor gepelde Gamba’s, maar de smaak komt toch écht voor een groot deel uit de schaal. Als ik ze dan voor de bereiding pel… tsja, dan gooi je het lekkerste weg. Het is niet voor niks dat veel restaurants alle schaal- en schelp bewaren voor de vissoep… net als de ‘knäökskes’ van beestjes. Daar maak je de lekkerste fonds mee.

EASY PEEL

Dat is ook een kreet op de verpakking, dat betekend dat ze overlangs al opengesneden zijn en het darmpje is uitgehaald. Die pak ik altijd. Ik leg ze in een marinade waarin ik ze ook op grill zet… in een gietijzeren pannetje dat ik met wat kruidenboter heb ingesopt.

DE MARINADE

  • Zonnebloemolie
  • Chilipoeder
  • Knoflookteentjes, fijngeprakt
  • Rode Pepers in kleine stukskes (Ik doe de zaadjes er gewoon bij!)
  • Beetje Chilisaus
  • Een paar schijven Citroen

Ik zou je geen exacte verhoudingen kunnen geven, ik kloot wat aan op m’n gevoel. Draai alles lekker door elkaar en laat het een paar uurtjes in de koeling staan. Doe ze in een ovenschaaltje en bak ze bij 180 graden Celsius in een minuutje of vijf gaar. Ik doe dit vaak Sous-Vide voorbereiden, dan gaan ze 20 minuutjes met de marinade in een vacuümzakje in een waterbad bij zo’n 56 graden Celsius. Snel terugkoelen in ijswater… en je kunt ze nog een hele tijd in de koelkast bewaren. Als je ze dan wilt bereiden laat je een ingevet pannetje snoeiheet worden, Gamba’s met marinade d’r in, een paar minuutjes rondzwengelen en klaar. Laat ze niet te lang in dat pannetje sudderen, dan vreet je rubber! Een klein beetje Citroensap erover sprenkelen, oogjes dicht, neus en mond wagenwijd open… en je ruikt én proeft de Mediterranee!

OH, EVEN EERLIJKHEIDSHALVE

Ik gebruik ook een kruidenmix van Alfons Schubeck… ‘Karibisches Scampi- und Fischgewürz… geeft net dat extratje!

Avatar-Marc-Overes Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *